11.10.09

Η κουζίνα του έρωτα


Οι πιο μεγάλοι συγγραφείς, από τον Χένρι Μίλερ στους «Τροπικούς» ώς τον Πάμπλο Νερούδα (άπειρες ποιητικές μεταφορές), έχουν συνδέσει το φαγητό με την ερωτική έμπνευση και το αντίστροφο. Το ίδιο συμβαίνει και με μεγάλους σεφ που υποστηρίζουν σθεναρά ότι οι προϋποθέσεις για να φθάσει κανείς επιτυχώς στην κρεβατοκάμαρα περνούν από την κουζίνα.

Το ίδιο συμβαίνει στο μυαλό (στο βάθος του και όχι μόνο) και των απλών ανθρώπων γιατί η φράση... ο έρωτας περνά από το στομάχι είναι γνωστή και ερευνάται αιώνες ολόκληρους. Και δεν την στηρίζουν μόνο οι καλονοικοκυρές και οι γιαγιάδες που δίνουν συμβουλές στις εγγονές τους για το πώς να κερδίσουν, να ικανοποιήσουν και να κερδίσουν έναν άνδρα. Γι' αυτό άλλωστε και το «κρυφό» αλλά και το φανερό μήνυμα διαφημίσεων τροφίμων παραπέμπει στην ερωτική απόλαυση. Πλέον όλοι πιστεύουμε ότι όταν το... γιαούρτι συνάντησε τα φρούτα... ένας μεγάλος έρωτας γεννήθηκε... και ότι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, άρρηκτα δεμένη με σοκολατένιες καρδιές γεμιστές με τσίλι και με «αφροδισιακά» μενού που ετοιμάζουν πολλά εστιατόρια, θα είναι η αρχή της νέας εποχής στην ερωτική μας ζωή.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ακράδαντα ότι οι δύο κινητήριες δυνάμεις της Ιστορίας είναι το φαγητό και ο έρωτας, συγκρίνοντας τον οργασμό, την αποθέωση της ερωτικής συνάντησης, με το κύριο πιάτο -αποκορύφωμα ενός γεύματος. Η καλή σεξουαλική ζωή, όπως και το καλό φαγητό είναι στοιχεία της καλής υγείας, εμπνέουν τη δημιουργικότητα, είναι μέρος του δρόμου της ψυχής. Δεν είναι τυχαίο που μιλάμε για επιτυχημένη ερωτική συνταγή και κορυφαία συνταγή φαγητού.

Και ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που διέγνωσαν τον ισχυρό δεσμό των δύο απολαύσεων δημιουργώντας με επιτυχία το είδος της ερωτικής γαστρολογοτεχνίας. Αυτή η σχέση έστειλε την Τζοάν Χάρις με την «Καυτή σοκολάτα», τη Λόρα Εσκιβέλ με το «Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα» στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως, έκανε γνωστή και αγαπημένη τη Λένα Τερκεσίδου στο ελληνικό κοινό με το βιβλίο της «Ερωτας με την πρώτη μπουκιά» και έστεψε βασίλισσα του Ερωτα και της Κουζίνας την Ιζαμπέλ Αλιέντε όταν έγραψε το βιβλίο «Αφροδίτη» (στα ελληνικά κυκλοφορούσε από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα», αλλά είναι πλέον εξαντλημένο).

«Δεν ήταν εύκολο να δικαιολογήσω μία ακόμη συλλογή με συνταγές μαγειρικής ή με ερωτικές οδηγίες. Ηταν όμως εύκολο να δικαιολογήσω ένα βιβλίο για τη γεύση του έρωτα», έλεγε η Αλιέντε που συνδύασε τις γεύσεις του σώματος με τις γεύσεις της κουζίνας σε ένα βιβλίο που καταγράφει αφροδισιακές συνταγές, μαγικά φίλτρα και ελιξίρια που επινοούσε από τα αρχαία χρόνια ο ανθρώπινος νους για να κερδίσει το αντικείμενο του πόθου του. Στη μαγειρική και στον έρωτα υπάρχει μία τεχνική. Αυτό το γνώριζε η Αλιέντε προτού ξεκινήσει το βιβλίο. Εκείνο που κατανόησε στη συνέχεια και μοιράστηκε με τους αναγνώστες της είναι ότι την τεχνική την μαθαίνεις, «εκείνο που δεν διδάσκεται όμως είναι η αγάπη για τα υλικά της κουζίνας, για τις γεύσεις και τις μυρωδιές, όπως άλλωστε και η αγάπη για τον ίδιο τον έρωτα. Γι' αυτό και στην κουζίνα και στο κρεβάτι το καλύτερο αφροδισιακό είναι το ανθρώπινο μυαλό, γιατί αυτό πλάθει όλα τα διεγερτικά που χρειάζονται οι αισθήσεις για να κινητοποιηθούν».

Η σχέση φαγητού και έρωτα ξεπερνά τις «απλές παρομοιώσεις» του τύπου «πόση σος υποκρισίας μπορεί να καλύπτει μια σχέση ή πόσο κρύο είναι το πιάτο της εκδίκησης», μας λέει η κ. Τερκεσίδου, που συνδυάζει τη συγγραφική ιδιότητα με αυτή της διαιτολόγου και συμβούλου ψυχικής υγείας. Στο βιβλίο της «Ερωτας με την πρώτη μπουκιά» (εκδόσεις «Ταξιδευτής»), που έχει κερδίσει διεθνές βραβείο «Για βιβλία με γεύσεις», οι ιστορίες και τα «μαγειρέματα» ηρώων της διπλανής πόρτας μπλέκονται με νόστιμες συνταγές. «Είναι γνωστό ότι η απόλαυση ενός εδέσματος σε συνδυασμό με κρασί μας βοηθά να εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας».

Η σχέση είναι αμφίδρομη, έτσι δεν είναι μόνο οι λογοτέχνες που ασχολούνται με την μαγειρική του έρωτα, αλλά και οι σεφ που δίνουν τη δική τους ερμηνεία. «Ο έρωτας όχι μόνο έχει γεύση αλλά μοιάζει και με το φαγητό», λέει ο Ευτύχης Μπλέτσας, ένας από τους χαριτωμένους τηλεμάγειρες, γνωστός από την τηλεοπτική εκπομπή «Η κουζίνα της μαμάς», που μοιράζεται μαζί μας... τους ερωτικούς του στοχασμούς. Γράφει στο blog του: «Είναι απλό... Αν όλα πάνε καλά, έχει νοστιμιά, γλύκα, ποικιλία και σας χορταίνει. Αν κάτι στραβώσει, γίνεται πικρός και ξινίζει, λίγο ή πολύ. Αν σας λείπει, "πεινάτε" απεγνωσμένα. Κι αλίμονο αν ο άλλος σας καθίσει στο στομάχι και σας πέσει βαρύς και αχώνευτος. Θέλετε απεγνωσμένα κάποιον; Πρέπει να τον "ψήσετε"! Δεν θέλετε "ορεκτικό"; Περνάτε κατευθείαν "στο ψητό". Δεν τον θέλετε; Ξέρετε εσείς από "χυλόπιτες"! Δεν σας θέλει; Βράζετε "στο ζουμί σας"! Δεν είστε πολύ σίγουροι γι' αυτόν; Τον βάζετε "σε σιγανή φωτιά". Και πάει λέγοντας... Ολο κάτι μαγειρεύετε, λοιπόν. Προσέξτε, όμως, γιατί στην κουζίνα του έρωτα παραμονεύουν κίνδυνοι: το "ζεμάτισμα", το "κάψιμο", η "συντήρηση" στο ψυγείο κι, ακόμα χειρότερα, η "κατάψυξη". Θα συναντήσετε ακόμα κι ανεπιθύμητους συμβιβασμούς, όπως το "ξαναζεσταμένο φαΐ". Για "λάντζα", τέλος, ούτε λόγος... σε κάθε κουζίνα, αλλά και σχέση, υπάρχει μπόλικη...»

Απλώς σκεφτείτε για λίγο, αν η ζωή σας και όχι μόνο η σχέση σας ήταν πιάτο, τι θα ήταν;


Το Κάμα Σούτρα προστάζει... ζυμαρικά με σπαράγγια και χαβιάρι

Ενα εκλεπτυσμένο πιάτο με ωραία εμφάνιση, πολύ αφροδισιακό αλλά και ...ακριβό. «Δεν χρειάζεστε χαβιάρι μπελούγκα, μπορείτε να πάρετε πιο οικονομικό» λέει η Ιζαμπέλ Αλιέντε, που στο «Αφροδίτη» συνδύασε με μεγάλη επιτυχία τις γεύσεις της κουζίνας με τις γεύσεις... του σώματος. Και προσθέτει: «Μην ξεχάσετε να υπενθυμίσετε στο αντικείμενο του πόθου σας την τέχνη, τον χρόνο αλλά και τα χρήματα που επενδύσατε στο πιάτο - ώστε να γίνει σαφές ότι περιμένετε... σε είδος για τον κόπο σας».

Υλικά για 2 άτομα

1/2 χυλοπίτες

50 γραμμάρια χαβιάρι ή και μπρικ

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 λιωμένο σφιχτό αβγό

1 κουταλιά της σούπας κάπαρη

6 μικρά πράσινα σπαράγγια

1 φλιτζάνι ξινή κρέμα

Εκτέλεση: Βράζετε τις χυλοπίτες με μια κουταλιά λάδι και αλάτι. Βράστε τα σπαράγγια στον ατμό για 5 λεπτά και κόψτε τα σε τεμάχια τριών εκατοστών περίπου. Περιχύστε τα με μια κουταλιά της σούπας λάδι. Ανακατέψτε τα με την ξινή κρέμα μέσα σε μια ζεσταμένη στον φούρνο πιατέλα. Ρίξτε τις χυλοπίτες και ανακατέψτε. Ρίξτε από πάνω την κάπαρη, το σφιχτό αβγό και τέλος το χαβιάρι. Διακοσμήστε με ένα λεμόνι κομμένο στα τέσσερα στις άκρες της πιατέλας. Σερβίρετε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακάτεψαν τον τέντζερι με την κουτάλα