16.12.09

Ένας ξεπεσμένος αριστοκράτης με ντελικάτη κράση



Τα αχλάδια με αγχώνουν. Τα λατρεύω, αλλά με αγχώνουν. Όχι επειδή έχουν αναλάβει να με προειδοποιήσουν για τις κακοτοπιές της ζωής, με την ουρά τους τοποθετημένη έτσι ακριβώς ώστε να προμηνύει τα κακά μαντάτα. Όχι, όχι γι' αυτό. Αλλά γιατί σπάνια καταφέρνω να τα γευτώ την ιδανική στιγμή, που -και αυτό πρέπει να το τονίσω- δεν είναι ίδια για τον καθένα.

Θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

Εγώ τα προτιμώ σκληρά, αλλά όχι στυφά -όπως πολύ συχνά τα αγοράζω-, άλλοι βουτυράτα αλλά όχι παραγινωμένα, μερικοί ιδανικά ζουμερά και αρωματικά (επόμενο και φυσικό, αφού έχω αρχίσει να υποψιάζομαι πως μεγαλώνουμε τους πιο αμείλικτους ειδικούς σε θέματα γαστρονομίας). Όταν τα αγοράζω, άγουρα πάντα, τα αφήνω 2-5 μέρες εκτός ψυγείου μέσα σε χάρτινη σακούλα του μανάβη, μέχρι να οσμιστώ το χαρακτηριστικό τους άρωμα και μετά τα βάζω στο ψυγείο, αλλά ποτέ σε πλαστική σακούλα, γιατί συγκρατεί την υγρασία. Ταυτόχρονα, τα προωθώ με όλους τους τρόπους στους ενδιαφερόμενους, κι αν δεν δω ανταπόκριση, τα μετατρέπω σε πρωινό, κολατσιό ή επιδόρπιο, όπως θα κάνουμε εδώ, αλλά δεν ξεχνώ πως συνδυάζονται ιδανικά με τυριά και αλλαντικά όπως η γκοργκοντζόλα και το έμενταλ, το προσούτο και τα καπνιστά κρέατα.

Και για την ιστορία, το αχλάδι είναι παλιός γνώριμος. Η άγρια αχλαδιά, που ξεκίνησε από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, εξελίχθηκε σε χιλιάδες ποικιλίες που καλλιεργούνται σχεδόν παντού. Μάλιστα, εκεί γύρω στο 17ο αιώνα γνώρισε μεγάλες δόξες, καθώς χάρη στους κόπους των γεωπόνων της εποχής εξελίχθηκε και καθιερώθηκε ως φρούτο της αριστοκρατίας, σύμβολο αφθονίας και ευμάρειας, γι' αυτό και απεικονίζεται συχνά σε πορτρέτα της εποχής. Στη ζαχαροπλαστική, η φινέτσα του αποζητάει το βούτυρο, τη βανίλια και τη μαύρη σοκολάτα, το κρασί και τα αποστάγματα. Απολαύστε το σε κλασικές, εύκολες, γρήγορες και υγιεινές συνταγές.

Τσουρέκι με αχλάδια κομπόστα και σάλτσα σοκολάτας



Πανεύκολο. Το τσουρέκι που περίσσεψε, αχλάδια κομπόστα, αμύγδαλα και σάλτσα σοκολάτας, φτιάξτε ένα εντυπωσιακό γλυκό στη στιγμή και δελεάστε παιδιά και μεγάλους.

ΥΛΙΚΑ

*6 μισά αχλάδια κομπόστα
*6 φέτες τσουρέκι
*20 γρ. βούτυρο ανάλατο
*25 γρ. αμύγδαλο φιλέ

ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

*2 φλιτζ. νερό
*50 γρ. ζάχαρη
*το χυμό ενός λεμονιού
*100 γρ. μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε το σιρόπι σοκολάτας: Βάζετε να βράσει το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού μέχρι η ποσότητα να μειωθεί στο μισό. Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να ενοποιηθεί.

Αλείφετε τις φέτες τσουρέκι με βούτυρο και τις πασπαλίζετε με το αμύγδαλο φιλέ. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή! Μη φεύγετε από την κουζίνα, γιατί τα γλυκά ψωμιά καίγονται πανεύκολα! Τοποθετείτε από μισό αχλάδι σε κάθε φέτα τσουρέκι και περιχύνετε με τη σάλτσα σοκολάτας. Σερβίρετε αμέσως!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκα αχλάδια, τα οποία θα βράσετε για περίπου 15-20 λεπτά στο σιρόπι που κατόπιν θα χρησιμοποιήσετε για τη σάλτσα σοκολάτας.


Μακρόστενο κέικ με αχλάδια και μέλι



Καταπληκτικό για το πρωινό αλλά και μαζί με τον καφέ κάθε άλλη στιγμή της ημέρας, το κέικ αυτό συνδυάζει υπέροχα το βούτυρο και το φίνο φρούτο.
Τα αχλάδια μαγειρεύονται με βούτυρο, μέλι και απόσταγμα αχλαδιού -μια grappa ή μια ρακή από αχλάδι- αλλά αν δεν έχετε, τολμήστε να το αντικαταστήσετε με τσικουδιά ή ρακή από σταφύλια, και γίνονται από μόνα τους ένα εκπληκτικό επιδόρπιο, σερβιρισμένα ζεστά, με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

ΥΛΙΚΑ

*150 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου *1 3/4 φλιτζ. ζάχαρη άχνη.
*1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
*1 πρέζα αλάτι
*4 αβγά
*1 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΓΙΑ ΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ:

*25 γρ. ανάλατο βούτυρο
*1 κιλό αχλάδια (όχι πολύ ώριμα)
*2 κουτ. σούπας μέλι ανθέων (αν έχετε συγκεκριμένα ακακίας, ακόμη καλύτερα)
*1/4 φλιτζ. απόσταγμα αχλαδιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε το μείγμα του κέικ: Χτυπάτε στο μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρεμώδες και αφράτο. Προσθέτετε το μπέικιν και το αλάτι. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας ένα ένα τα αβγά. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω. Αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C.

Ετοιμάζετε τα αχλάδια: Καθαρίζετε τα αχλάδια και τα κόβετε στα τέσσερα. Λιώνετε σε μέτρια φωτιά το μισό βούτυρο σε ένα φαρδύ τηγάνι και προσθέτετε τα μισά αχλάδια. Τα αφήνετε να ροδίσουν και τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά. Προσθέτετε 1 κουτ. σούπας μέλι και 2 κουτ. σούπας απόσταγμα και αφήνετε τα αρώματα να δέσουν, για άλλα 5 λεπτά. Μην τα ανακατεύετε δυνατά γιατί θα διαλυθούν! Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αχλάδια. Αφήστε τα να κρυώσουν και σουρώστε τα αν έχουν βγάλει πολλά υγρά.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε (ή ντύνετε με αντικολλητικό χαρτί) μια μακρόστενη φόρμα 30Χ12 εκ., ή δύο φόρμες 23Χ10 εκ. Οταν τα αχλάδια κρυώσουν, τα ανακατεύετε απαλά στο μείγμα του κέικ και το βάζετε στη φόρμα. Το ψήνετε για περίπου 10 λεπτά στους 190C και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170oC, συνολικά για περίπου 1 ώρα. Οταν ψηθεί, το αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά και το βγάζετε από τη φόρμα. Το κόβετε σε φέτες αφού κρυώσει τελείως.

Πίτα d' artois με καραμελωμένα αχλάδια
Για τους Γάλλους, η πίτα «d' artois» είναι πάντα μια κλειστή πίτα αφράτης σφολιάτας, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση.



Είτε φτιάχτηκε πρώτη φορά στις κουζίνες του κόμη D' Artois και μετέπειτα βασιλιά Καρόλου Χ, είτε πήρε το όνομά της από τον διάσημο καλλιτέχνη του βαριετέ του 19ου αιώνα, είναι πια κομμάτι της κλασικής γαλλικής κουζίνας. Εδώ θα τη δοκιμάσουμε με γέμιση από καραμελωμένα αχλάδια για να συνοδέψουμε ιδανικά ένα απογευματινό τσάι.

ΥΛΙΚΑ

*1 φύλλο (περίπου 400 γρ.) γαλλικής σφολιάτας
*1 αβγό
*50 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
*700 γρ. αχλάδια
*1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο
*50 γρ. ζάχαρη
*κανέλα σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε το φύλλο της σφολιάτας σε δύο μακρόστενα κομμάτια, το ένα κατά 1 εκ. φαρδύτερο από το άλλο. Τα βάζετε στο ψυγείο σε ορθογώνιο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Καθαρίζετε τα αχλάδια και τα κόβετε σε κύβους. Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε φαρδύ τηγάνι και προσθέτετε τα αχλάδια και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να καραμελώσουν τα αχλάδια. Προσθέτετε την κανέλα. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Χτυπάτε το αβγό ολόκληρο και αλείφετε το πιο στενό φύλλο της σφολιάτας με προσοχή, να μην τρέξει απέξω. Απλώνετε τη γέμιση κατά μήκος του στενότερου φύλλου, αφού τη σουρώσετε από τα πολλά υγρά. Καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και πιέζετε απαλά με τα δάχτυλα (όχι με το πιρούνι!) να κολλήσουν οι άκρες. Αλείφετε την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό και βάζετε την πίτα στο ψυγείο για 20 λεπτά. Αλείφετε ξανά με αβγό και με το μαχαίρι σχεδιάζετε ρόμβους. Ψήνετε για περίπου 35 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι τη μαρμελάδα με 1 κουταλιά σούπας νερό και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας για να αποκτήσει γυαλάδα.

Αχλάδια ποσαρισμένα σε σιρόπι εσπρέσο με ζαμπαγιόνε
Ενα ελαφρύ και αρωματικό επιδόρπιο, γι' αυτούς που απολαμβάνουν να κλείνουν ένα καλό γεύμα με τη γεύση του καφέ.



ΥΛΙΚΑ

*4 αχλάδια
*3 φλιτζ. νερό
*½ φλιτζ. ζάχαρη
*1 ξυλαράκι κανέλας
*1 λεμόνι
*4 δόσεις εσπρέσο

ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΜΠΑΓΙΟΝΕ

*4 κρόκοι (πολύ φρέσκων) αβγών
*½ φλιτζ. ζάχαρη
*½ φλιτζ. μαρσάλα ή σαμιώτικο γλυκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίστε τα αχλάδια -μην κόβετε το κοτσάνι- και αλείψτε τα με χυμό λεμονιού. Βάλτε τα να βράσουν μαζί με το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα για περίπου 20 λεπτά. Την τελευταία στιγμή, βγάλτε τα από τη φωτιά, προσθέστε τον καφέ και αφήστε τα ακόμη 5 λεπτά. Μην αφήνετε τον καφέ να βράσει γιατί χάνει το άρωμά του! Για το ζαμπαγιόνε, χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, μέχρι να γίνουν ένα πολύ ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα και προσθέστε το γλυκό κρασί. Σερβίρετε σε ένα βαθύ πιάτο ή σε ποτήρι με φαρδύ λαιμό ένα αχλάδι για τον καθένα, περιχύνετε με το σιρόπι καφέ και τέλος το ζαμπαγιόνε.

Μικρά σουφλέ σοκολάτα με ολόκληρα αχλάδια
Μια σοκολατένια απόλαυση με πρόσχημα τα αχλάδια - για τους ενοχικούς της σοκολάτας.



Το γλυκό αυτό είναι πολύ αέρινο και αφράτο, κάτι ανάμεσα σε σουφλέ και gateau au chocolat, και τρώγεται ζεστό, γι' αυτό φτιάξτε το τη μέρα που πρόκειται να το φάτε. Αν το προορίζετε για επιδόρπιο, και πολύ καλά θα κάνετε, κάντε όλη την προετοιμασία και βάλτε τα σουφλέ στο φούρνο την τελευταία στιγμή.

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ:

*6 μικρά αχλάδια
*60 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας
*χυμός από ένα λεμόνι

ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΦΛΕ:
*2 αβγά
*100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας
*75 γραμμάρια βούτυρο και λίγο ακόμα για τις φόρμες
*40 γραμμάρια αλεύρι
*50 γραμμάρια ζάχαρη καστανή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε 6 στρογγυλές ατομικές φόρμες. Καθαρίζετε τα αχλάδια από το φλούδι, κόβετε μια λεπτή φέτα από τη βάση για να στέκονται όρθια και με το εργαλείο που αδειάζετε τα κολοκυθάκια αφαιρείτε το εσωτερικό σκληρό μέρος και τα κουκούτσια αφήνοντας το σχήμα τους ανέπαφο. Μην κόβετε τα κοτσάνια! Αλείφετε τα αχλάδια αμέσως με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Γεμίζετε τα κενά με κομμάτια σοκολάτας. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα. Λιώνετε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή, στα μικροκύματα, επιλέξτε χαμηλή θερμοκρασία και ελέγχετε συχνά τη σοκολάτα, γιατί καίγεται εύκολα αν παραζεσταθεί. Ρίχνετε στο μείγμα των αβγών το μείγμα βούτυρο-σοκολάτα, ανακατεύετε και προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύετε απαλά ώστε το μείγμα να μη χάσει τον αέρα του. Γεμίζετε τα φορμάκια μέχρι τη μέση και τοποθετείτε στο κέντρο όρθιο ένα αχλάδι. Μη βάλετε πρώτα το αχλάδι και μετά το μείγμα, γιατί θα παιδευτείτε. Ψήνετε στους 180C για 20-25 λεπτά. Τα σερβίρετε ζεστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακάτεψαν τον τέντζερι με την κουτάλα