24.4.10

Οι... κοτολέτες της ανάγνωσης



Τι δουλειά έχουν τα τηγάνια και οι εστίες γκαζιού ανάμεσα στα βιβλία; Ποια η σχέση της μαστίχας με το μυθιστόρημα και της σοκολάτας με το θρίλερ; Αν προχωρώντας στους διαδρόμους της 7ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σκοντάψετε σε καμιά... κουτάλα, μην απορήσετε. Θα έχει παραπέσει από την Gourmet Γωνιά.

Πρόκειται για μια καινοτομία της ΔΕΒΘ, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο κόσμος του βιβλίου συναντά τη γαστρονομική τέχνη σε ξεχωριστό χώρο εντός του εκθεσιακού χώρου (περίπτερο 13), από τις 22 Απριλίου μέχρι αύριο βράδυ. Μαγειρικές επί τόπου, επιδόσεις από έμπειρους επαγγελματίες, σελίδες βιβλίων με συνταγές και μυστικά της κουζίνας και προτάσεις από το πάνθεον των γεύσεων αποτελούν μερικές από τις προκλήσεις για τους επισκέπτες.

Μέχρι σήμερα τα βιβλία που αφορούν τη γεύση βρίσκονταν ανακατεμένα με τα λογοτεχνικά στα περίπτερα των εκάστοτε εκδοτικών οίκων. Λόγω του ενδιαφέροντος, όμως, που άρχισε να φουντώνει και στην Ελλάδα, φαίνεται ότι πήραν τη θέση που τους αξίζει.

Το πιο παλιό «βιβλίο» μαγειρικής φέρεται να είναι μια πλάκα από πηλό που βρέθηκε στη Βαβυλώνα και χρονολογείται στο 1500 π.Χ. Περιέχει εξαιρετικές συνταγές της εποχής και περιγράφει με λεπτομέρειες την προετοιμασία των πιάτων. Οι αρχαίοι Ελληνες και οι Ρωμαίοι, γνωστοί στην οικουμένη για τα πλούσια γεύματα και δείπνα που οργάνωναν, δεν παρέλειπαν να καταγράφουν τις συνταγές, ενώ από τον Απίκιο και τον Επίκουρο έχουμε μάθει όχι μόνο τις διατροφικές, αλλά και τις κοινωνικές συνήθειες εκείνων των χρόνων.

Εως τον 18ο αιώνα τα βιβλία μαγειρικής χρησιμοποιούνταν μόνο στα σπίτια των οικονομικά ευκατάστατων και κυρίως από το προσωπικό. Ομως επειδή οι υπηρέτες συνήθως δεν ήξεραν ανάγνωση, οι οδηγίες διαβάζονταν από την κυρία του σπιτιού και αυτοί αναλάμβαναν την εκτέλεση. Μέχρι τότε όλοι οι συγγραφείς των βιβλίων αυτών ήταν άντρες. Το πρώτο βιβλίο από γυναίκα «σεφ» εμφανίστηκε το 1796 από την Αμέλια Σίμονς, με τίτλο «American Cookery», η οποία το εξέδωσε μόνη της. Εκείνη την περίοδο οι δοσολογίες στις συνταγές δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία. Φράσεις του τύπου «αλεύρι όσο πάρει» και «φτιάξτε το μίγμα προσθέτοντας υλικά μέχρι να γίνει σαν κρέμα» ήταν συνήθεις.

Η... άνοιξη στις πωλήσεις βιβλίων μαγειρικής ήρθε το 19ο αιώνα, όταν άρχισαν να απευθύνονται εμφανώς σε γυναίκες, έγιναν πιο λεπτομερή και συμπεριέλαβαν χρήσιμες ευρύτερες συμβουλές για την κουζίνα, αλλά και γενικά το νοικοκυριό. Σήμερα κάθε σπίτι διαθέτει τουλάχιστον ένα βιβλίο μαγειρικής. Κάποιοι μάλιστα έχουν αφιερώσει αρκετά ράφια της βιβλιοθήκης τους στη γαστρονομία.

Στη ΔΕΒΘ θα παρουσιαστούν δεκάδες τίτλοι, μεταξύ των οποίων «Το βιβλίο του Chef - The Culinary Book» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μαγειρικής (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία). Πρόκειται για έναν αναλυτικό οδηγό που δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες, αλλά και όλους εμάς. Αλλωστε τα βασικά μαθήματα μαγειρικής είναι ίδια, είτε ετοιμάζουμε ένα γεύμα για πελάτες είτε για την οικογένεια και τους φίλους μας.

Το βιβλίο μοιάζει με τα «άπαντα» των συμβουλών της γαστρονομίας και αποτελεί ένα πλήρες εγχειρίδιο όχι μόνο για τους σεφ, αλλά και για τους απανταχού ερασιτέχνες εραστές της μαγειρικής. Τεχνικές κοψίματος του μπον φιλέ, πώς φιλετάρουμε τον σολομό, πώς γίνεται το σοτάρισμα, πώς φτιάχνουμε τον ιδανικό ζωμό και άλλες απορίες απαντώνται στις σελίδες του.

«Παραμύθια να τα φας στο πιάτο» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, «Της Μεσογείου τα πικάντικα» της Αγλαΐας Κρεμέζη και «Μέχρι να πεις κύμινο» της Εύης Μαυροματίδου είναι μερικοί από τους τίτλους των γευστικών συγγραμμάτων που θα παρουσιαστούν στην Gourmet Γωνιά της ΔΕΒΘ.

Αφού, λοιπόν, ταΐσουμε το... πνεύμα, επιλέγοντας τα λογοτεχνικά βιβλία που θα μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον, μια βόλτα στο περίπτερο 13 θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη και για τον ουρανίσκο μας. *

Αρνίσια μπιφτέκια με γέμιση μυρωδικών και ροκφόρ
Από τον Δειπνητή
(Μέχρι να πεις κύμινο)
Υλικά

**550 γρ. άπαχος αρνίσιος κιμάς

**ψίχα μιας φέτας ψωμιού

**2 κ.σ. χυμός λεμονιού

**1/2 κ.γ. αλάτι

**1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

**1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

**1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (μόνο το πράσινο μέρος)

**1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

**1 κ.σ. θυμάρι

**1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

**2 κ.σ. λάδι για το άλειμμα

**100 γρ. ροκφόρ

Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία. Αναμιγνύουμε τον κιμά με την ψίχα του ψωμιού, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Χωριστά αναμειγνύουμε τα μυρωδικά με το βούτυρο.

Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 μερίδες, πλάθουμε κάθε μερίδα σε μπαλίτσα και με το δάχτυλό μας ανοίγουμε τρύπα σε καθεμία μια και βάζουμε μέσα λίγο βούτυρο με μυρωδικά. Την κλείνουμε καλά και ξαναδίνουμε στρογγυλό σχήμα στα μπιφτέκια. Αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Τέλος, βάζουμε από μια φέτα ροκφόρ πάνω σε κάθε μπιφτέκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει το τυρί. Τα σερβίρουμε ζεστά μαζί με ντοματοσαλάτα.

Αχιβάδες καζίνο
(Το βιβλίο του chef)
Υλικά

**113 γρ. μπέικον σε κύβους

**113 γρ. κρεμμύδια φρεσκοκομμένα

**85 γρ. πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες

**85 γρ. κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες

**5 ml σάλτσα Γουρσεστερσάιρ

**227 γρ. βούτυρο μαλακό

**40 αχιβάδες

**10 λωρίδες μπέικον ζιλιέν ζεματισμένες

**αλάτι

**μαυροπίπερο τριμμένο

Εκτέλεση Σε μια σοτέζα ψήνουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να είναι τραγανό. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα Γουρσεστερσάιρ. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Καθαρίζουμε εξωτερικά τις αχιβάδες και πετάμε όσες έχουν ανοίξει. Ανοίγουμε τα κελύφη και βάζουμε πάνω σε κάθε αχιβάδα 14 γρ. από το μείγμα βούτυρου και 5 γρ. μπέικον.

Ψήνουμε τις αχιβάδες στη σχάρα μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό και σερβίρουμε αμέσως.

Κρέμα μελιού με βερίκοκα και χουρμάδες
(Μέχρι να πεις κύμινο)
Υλικά

**250 γρ. ξερά βερίκοκα χοντροκομμένα

**300 ml χυμό πορτοκαλιού για τη μαρινάδα

**2 μπανάνες

**2 κ.σ. grand marnier

**170 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, κομμένους στη μέση

**140 γρ. κρέμα γάλακτος

**ξύσμα ενός πορτοκαλιού

**χυμός μισού πορτοκαλιού

**2 κ.γ. μέλι

**150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

**φλούδα πορτοκαλιού για μπαστουνάκια

Εκτέλεση Βάζουμε αποβραδίς τα βερίκοκα σε ένα μπολ με τον χυμό πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να μαριναριστούν. Την επομένη κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και τις προσθέτουμε στο μπολ με τα βερίκοκα μαζί με το grand marnier. Προσθέτουμε και τους χουρμάδες και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα, τον χυμό και το μέλι και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει μια αφρώδης κρέμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε τα μαριναρισμένα φρούτα στα πιάτα και περιχύνουμε με την κρέμα μελιού. Τέλος, γαρνίρουμε με τις φλούδες πορτοκαλιού.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακάτεψαν τον τέντζερι με την κουτάλα