……και τα σπέρμαια και τα φύλλα
Και η ρίζα του κηπευτικού Μάραθου
Χρησιμοποιούνται πολύ σε ποτά
Και ζωμούς για εκείνους που Παχαίνουν…..
William Coles,1650
Μάραθο μαραθόριζα (φινόκιο). Το Foeniculum voulgare σχετίζεται, με τον μαιντανό και είναι γνωστό στην Ελλάδα τουλάχιστον από την κλασική εποχή. Ο Προμηθέας χρησιμοποίησε την κοιλότητα μέσα στους μίσχους του για να κρύψει τη φωτιά απ’ τους θεούς και να τη φέρει στους ανθρώπους.
Το κατά πόσον προέρχεται το όνομα αυτού του γευστικότατου βοτάνου με γεύση και άρωμα γλυκάνισου απ’ την περιοχή του Μαραθώνα παραμένει σημείο διαφωνίας μεταξύ των διαφόρων μελετητών αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο. Οι Έλληνες έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση για τον μάραθο καθώς η χρήση του αναφέρεται στη μυθολογία και στην αρχαία ελληνική μαγειρική.
Το άγριο μάραθο φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα και εκτιμάται ιδιαιτέρως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου χρησιμοποιείται σε πιτάκια κεφτέδες αλλά και ως βασικό μυρωδικό σε γέμιση για το πασχαλινό αρνί.
Ταιριάζει επίσης εξαιρετικά με ψάρια και θαλασσινά κάτι που γνωρίζουν καλά οι Κρητικοί οι οποιοι μαγειρεύουν ένα μεθυστικό πιάτο με σουπιές πορτοκάλι μάραθο και πράσινες ελιές.
Το μάραθο καλλιεργείται ευρέως για τους σπόρους του, οι οποίοι έχουν ένα βαθύ έντονο άρωμα γλυκάνισου και χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες.
Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α και νιασίνης (Β3) περιέχει επίσης ασβέστιο και σίδηρο.
Σπόροι-έγχυμα: Χρήσιμο και εύγευστο γιατρικό του πεπτικού πιείτε το μετά από τα γεύματα για μετεορισμό δυσπεψία κολικούς και άλλες διαταραχές της πέψης.
Στην Κινέζικη ιατρική πιστεύεται ότι οι σπόροι, (hui xiang) είναι τονωτικοί για τη σπλήνα και τα νεφρά και χρησιμοποιούνται για διαταραχές του ουροποιητικού και του αναπαραγωγικού. Είναι διεγερτικό της μήτρας και πρέπει να αποφεύγονται οι υψηλές δόσεις κατά την εγκυμοσύνη.
Αν φάτε κατσικάκι με μάραθο, ή σουπιές με πορτοκάλι και μάραθο δεν θα σας κάνει τίποτα νομίζω στο στομάχι ένα έγχυμα από σπόρους.
Γι’αυτό τι θα λέγατε για μια μαραθόπιτα ή καλύτερα για μια δροσερή σαλάτα;
Γιατί ….καλά τα βότανα αλλά να προσέχουμε και τι τρώμε.
ΣΑΛΑΤΑ (για 4 μερίδες )
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πορτοκάλι
4 φύλλα φρέσκο δυόσμο…τώρα αν είναι 5 δεν
θα χάσει η Βενετιά βελόνι
4 μεγάλες ελιές
60 γρ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. κόκκινο κρασόξιδο
Αλάτι
Πιπέρι χοντροαλεσμένο
Καθαρίζουμε και πλένουμε το φινόκιο. Κόβουμε τα πράσινα φυλλαράκια του τα
σκουπίζουμε τα στεγνώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε φελιά τα υπόλοιπα , καθαρίζουμε το πορτοκάλι βγάζουμε τις πέτσες απ’τις φέτες του μαζεύοντας το ζουμί του και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα. Ρίχνουμε το δυόσμο ψιλοκομμένο .
Χτυπάμε καλά το λάδι το χυμό το ξύδι και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τη σαλάτα και γαρνίρουμε με τα πράσινα του φινόκιο.
Καλοκαιρινό το μάραθο…..μετά μην το ψάξετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ανακάτεψαν τον τέντζερι με την κουτάλα