29.9.09

Φθινοπωρινές γεύσεις


Τα επιδόρπια κολοκύθας άρχισαν να ξεπετιούνται μέσα από τις σκέψεις μου τώρα που έχει εξασθενίσει η ζέστη του καλοκαιριού. Η γλυκιά χωματένια γεύση και η πυκνή ινώδης σύστασή της είναι καλοταιριασμένες για τα ψημένα αγαθά που κάνουμε κατά τη διάρκεια των δροσερών ημερών του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Βροχερές ημέρες, μέσα στη ζεστασιά της κουζίνας φτιάχνοντας πουρέ κολοκύθας για νόστιμα muffin, κέικ, πίτες και άλλα γλυκίσματα. Αργά σχεδόν μυστηριακά ανακατέματα της ζύμης που αποκτά ένα γλυκό χρυσό καφετί χρώμα και γίνεται μια υγρή πυκνή μάζα. Και μέσα στα σπλάχνα αυτής της χρυσαφένιας από το κολοκύθι ζύμης, μυρωδάτα μπαχαρικά και μπαρμπαρόριζα. Μεθυστικά αρώματα και γεύσεις δυνατές για να δέσουν τα υλικά.

Πολλά τα καρυκεύματα που παντρεύονται με την γεύση της κολοκύθας. Που της δίνουν άρωμα χαρίζοντας της την διακριτική τους γεύση.

Η επίγεια κανέλα έχει ένα άρωμα θερμό και ευώδες. Έχει ένα ευχάριστα γλυκό, ξύλινο άρωμα που είναι λεπτό και διακριτικό. Σε συνδυασμό με υπαινιγμούς γαρίφαλου δίνει εξαιρετικές γεύσεις. Άλλα καρυκεύματα που ταιριάζουν με την γεύση της κολοκύθας είναι η πιπερόριζα (πικάντικη με τη λεπτή γεύση λεμονιών), το ινδοπίπερο (πικάντικος συνδυασμός γαρίφαλων, κανέλας και μοσχοκάρυδου), και το μοσχοκάρυδο(ξύλινο).

Η κολοκύθα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Η ιδαίτερη γεύση της και η πυκνή ινώδης σύσταση της είναι τέλεια για την κατασκευή κέικ, πίτας αλλά και άλλων εδεσμάτων.

Το ζεστό πορτοκαλί χρώμα της λεκιάζει υπέροχα το ζαχαρί της ζύμης. Ένας άλλος υπέροχος αν και λίγο ασυνήθιστος συνδυασμός, είναι η σοκολάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακάτεψαν τον τέντζερι με την κουτάλα